Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Wiele osób zastanawia się czy zakwaszenie organizmu może być groźne. Zdrowy organizm to taki, gdzie mamy poziom pH krwi zasadowy i będzie on nieco ponad 7. Nasz sposób żywienia może prowadzić jednak do zakwaszenia.

Wyjaśnimy więc czym będzie zakwaszenie, jakie będą tutaj przyczyny i objawy zakwaszenia. Warto także zwracać uwagę na to jakie są produkty, które mogą na to zakwaszenie wpływać.

Co więc należy spożywać, by do tego zakwaszenia nie dopuszczać?

Zakwaszenie organizmu – przyczyny

Wszelkie produkty zbożowe do tego słodycze, sery czy żywność wysokoprzetworzona z dużą dawką soli to takie składniki, które mocno zakwaszają nasz organizm. Gdy nie będą się w naszej diecie znajdować w nadmiarze nasz organizm sam sobie z nimi poradzi i będzie korzystał z dostarczonego wapnia, sodu, potasu czy magnezu. Jeśli w naszej diecie będzie taki problem, że produktów kwasotwórczych będzie bardzo dużo to bardzo szybko będzie można niestety doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu – objawy

Zakwaszenie organizmu to taki stan, który prowadzić może do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm będzie w związku z tym bardziej podatny na pojawienie się osteoporozy, łamanie zębów, paznokci. Kości będą stawać się podatne na załamania, próchnicę czy parodontozę.

Zdrowy styl życia

Czym będzie to dodatkowo grozić?

Przede wszystkim można mówić o problemach takich jak choroba wieńcowa, miażdżyca, niebezpieczeństwo wylewu, problemy z wątrobą, cukrzycą. Gdy nasz organizm będzie zakwaszony jesteśmy narażeni na szybsze rozwijanie się komórek rakowych, pojawienie się zaburzenia snu, częste infekcje. Gdy zaczynają nam mocno wypadać włosy paznokcie staną się kruche, łamliwe zaś skóra będzie mocno sucha, powinniśmy wtedy dobrze przemyśleć sobie jaka jest nasza dieta.

Do objawów zakwaszenia zalicza się również ostre stany przewlekłe błony śluzowej żołądka, grzybica jelit zaparcia czy problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, silne bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze, produkty powodujące zakwaszenie organizmu to takie, które będzie można dzielić dodatkowo na produkty mocno zakwaszające, średnio zakwaszające oraz słabo zakwaszające.

Każdy człowiek, który chce o siebie dbać powinien być świadomy tego co będzie spożywał i jakie produkty w jaki sposób mogą na nasz organizm działać. Jeśli mamy taką świadomość jesteśmy w stanie lepiej kreować swoją dietę. Warto zwracać uwagę na te wszystkie elementy, ponieważ organizm, w którym równowaga kwasowo zasadowa będzie zachowana będzie w stanie zagwarantować nam zdrowie, będziemy czuć się dzięki temu dużo lepiej.

Autor

Sylwia Zakrzewska

Redakcja odkwaszamy.pl