Sylwia Zakrzewska
Redakcja odkwaszamy.pl
W mediach temat zakwaszenia organizmu i ogólnie zagadnienie równowagi kwasowo-zasadowej jest podejmowane bardzo rzadko. Większość osób nie posiada świadomości jego istnienia i musi tę wiedzę uzupełnić.
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym w naszym organizmie znajduje się za dużo kationów w stosunku do anionów, czyli roztwory w naszym ciele przyjmują odczyn kwasowy. Zdrowy organizm posiada odczyn nieco zasadowy, pH około 7,4. Jest to wartość odpowiednia dla krwi, ponieważ różne płyny ustrojowe mają różny odczyn, a ocenę kwasowości najdokładniej prowadzi się właśnie poprzez odpowiednie badanie krwi. O zakwaszeniu mówimy w sytuacji spadku pH krwi do poziomu 7,34, a pH na poziomie 6,9 może oznaczać śmierć. Spowodowane jest to tym, że niektóre zjawiska chemiczne mogą zachodzić tylko w środowisku zasadowym, a w środowisku kwasowym są niemożliwe do przeprowadzenia.
Nasz organizm jest w stanie kontrolować swoją kwasowość poprzez korzystanie z zasobów czynników alkalizujących. Są to najczęściej sole metali lekkich wykorzystywane do neutralizacji substancji kwaśnych i usuwania ich z organizmu. Są to na przykład sole magnezu i wapnia. Jeśli jednak zaczyna ich w organizmie brakować, poziom pH zaczyna spadać. Same substancje alkalizujące także pełnią ważne role w naszym organizmie i jeśli są wykorzystywane jako czynniki alkalizujące, pojawiają się ich poważne niedobory skutkujące nieprawidłowością licznych procesów biochemicznych. Organizm posiada wtedy drastycznie obniżoną odporność oraz staje się swoistą wylęgarnią wszelkiego rodzaju chorób, w tym chorób potencjalnie śmiertelnych.
Głównym powodem kwasowości organizmu jest kwaśna dieta, ale ryzyko zakwaszenia rośnie także przy niedostatecznej ilości płynów, korzystaniu z alkoholu i innych używek, a także narażenia na działanie metali ciężkich, co zachodzi praktycznie u wszystkich osób w XXI wieku. Brak ruchu oraz niektóre leki to dodatkowe czynniki ryzyka.
Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu są trudne do zidentyfikowania. Są to przede wszystkim sińce pod oczami i przewlekła apatia wynikająca z poczucia zmęczenia. W niektórych przypadkach może pojawiać się zgaga i uczucie kwaśności w ustach. Obserwuje się bóle głowy, zawroty głowy, mroczki przed oczami, niestrawność oraz zaparcia. U osób z silnym zakwaszeniem mogą pojawić się grudki i krostki na całym ciele, a zwłaszcza w okolicach żuchwy. Stałym elementem nawet niewielkiego zakwaszenia jest obniżenie odporności, pogorszenie wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także próchnica i nadwaga.
Zakwaszenie organizmu jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak zwłaszcza cukrzyca, ale też osteoporozy, dny moczanowej, dyskopatii, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i wielu innych.
Najważniejszym elementem profilaktyki jest właściwie dopasowana dieta, w której produkty kwasotwórcze nie powinny stanowić więcej niż 20% wszystkich spożywanych pokarmów w ujęciu wagowym.
Redakcja odkwaszamy.pl
Portal o zdrowym stylu życia.
Każdy z nas zmaga się z licznymi problemami zdrowotnymi. Skutkiem nieprawidłowego odżywiania może być zakwaszony organizm. Dzięki naszej wiedzy, walką z tą dolegliwością może być o wiele prostsza.
Zadbaj o swoje zdrowie.