Problem zakwaszenia organizmu

W mediach temat zakwaszenia organizmu i ogólnie zagadnienie równowagi kwasowo-zasadowej jest podejmowane bardzo rzadko. Większość osób nie posiada świadomości jego istnienia i musi tę wiedzę uzupełnić.

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu to stan, w którym w naszym organizmie znajduje się za dużo kationów w stosunku do anionów, czyli roztwory w naszym ciele przyjmują odczyn kwasowy. Zdrowy organizm posiada odczyn nieco zasadowy, pH około 7,4. Jest to wartość odpowiednia dla krwi, ponieważ różne płyny ustrojowe mają różny odczyn, a ocenę kwasowości najdokładniej prowadzi się właśnie poprzez odpowiednie badanie krwi. O zakwaszeniu mówimy w sytuacji spadku pH krwi do poziomu 7,34, a pH na poziomie 6,9 może oznaczać śmierć. Spowodowane jest to tym, że niektóre zjawiska chemiczne mogą zachodzić tylko w środowisku zasadowym, a w środowisku kwasowym są niemożliwe do przeprowadzenia.

Nasz organizm jest w stanie kontrolować swoją kwasowość poprzez korzystanie z zasobów czynników alkalizujących. Są to najczęściej sole metali lekkich wykorzystywane do neutralizacji substancji kwaśnych i usuwania ich z organizmu. Są to na przykład sole magnezu i wapnia. Jeśli jednak zaczyna ich w organizmie brakować, poziom pH zaczyna spadać. Same substancje alkalizujące także pełnią ważne role w naszym organizmie i jeśli są wykorzystywane jako czynniki alkalizujące, pojawiają się ich poważne niedobory skutkujące nieprawidłowością licznych procesów biochemicznych. Organizm posiada wtedy drastycznie obniżoną odporność oraz staje się swoistą wylęgarnią wszelkiego rodzaju chorób, w tym chorób potencjalnie śmiertelnych.

Czynniki ryzyka

Głównym powodem kwasowości organizmu jest kwaśna dieta, ale ryzyko zakwaszenia rośnie także przy niedostatecznej ilości płynów, korzystaniu z alkoholu i innych używek, a także narażenia na działanie metali ciężkich, co zachodzi praktycznie u wszystkich osób w XXI wieku. Brak ruchu oraz niektóre leki to dodatkowe czynniki ryzyka.

Odpowiedni poziom pH

Objawy zakwaszenia organizmu

Najczęstsze objawy zakwaszenia organizmu są trudne do zidentyfikowania. Są to przede wszystkim sińce pod oczami i przewlekła apatia wynikająca z poczucia zmęczenia. W niektórych przypadkach może pojawiać się zgaga i uczucie kwaśności w ustach. Obserwuje się bóle głowy, zawroty głowy, mroczki przed oczami, niestrawność oraz zaparcia. U osób z silnym zakwaszeniem mogą pojawić się grudki i krostki na całym ciele, a zwłaszcza w okolicach żuchwy. Stałym elementem nawet niewielkiego zakwaszenia jest obniżenie odporności, pogorszenie wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także próchnica i nadwaga.

Zakwaszenie organizmu jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak zwłaszcza cukrzyca, ale też osteoporozy, dny moczanowej, dyskopatii, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i wielu innych.

Profilaktyka

Najważniejszym elementem profilaktyki jest właściwie dopasowana dieta, w której produkty kwasotwórcze nie powinny stanowić więcej niż 20% wszystkich spożywanych pokarmów w ujęciu wagowym.

Autor

Sylwia Zakrzewska

Redakcja odkwaszamy.pl