Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu bardzo często wynikać będzie z tego, że źle się odżywiamy. Coraz częściej do naszej diety wprowadza się składniki wysoko przetworzone, które wpłyną na zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej i spowodują różnorakie dolegliwości zdrowotne.

Walka z zakwaszeniem

Na pewno warto wiedzieć jak tego zakwaszenia unikać. Rozwój cywilizacyjny sprawił, że nasza dieta jest zdecydowanie bardziej kwasowa. Chętniej sięgamy po różnorakie wysoko przetworzone składniki żywieniowe, które mogą zaburzać równowagę kwasowo zasadową w kierunki niższego pH. Poza sokiem żołądkowym i moczem, gdzie rzeczywiście jest pH kwasowe inne płyny wewnętrzne człowieka mają poziom lekko alkaliczny. Krew ma swój bufor i w jakieś mierze będzie można oczekiwać, że ten poziom będzie regulowany, ale jeśli będzie to się stale utrzymywać to już nie będzie szans na to, by ten poziom kwasów skutecznie neutralizować i problem będzie niestety trudny do rozwiązania.

Nadmiar kwasów może się okazać kłopotliwy i gromadzić się może w naczyniach krwionośnych, może powodować powstawanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Jeszcze przed II wojną światową udało się pokazać, że komórki nowotworowe tworzą się między innymi w środowisku beztlenowym gdzie właśnie będzie występował problem nadmiernego zakwaszenia organizmu. Właśnie to znaczące zakwaszenie wpływa na to, że nie ma dostępu tlenu do komórek i w ten sposób właśnie zakwaszenie organizmu może sprawić, że będziemy mieli większy problem z komórkami nowotworowymi.

Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?

Nawet w momencie, gdy nasz organizm będzie silnie zakwaszony można sobie z tym poradzić. Przede wszystkim będzie trzeba w większej ilości spożywać składniki alkalizujące, które zneutralizują złe działanie kwasów na nasz organizm. Specjaliści mówią nam o tym, że tych kwasowych składników powinno być jedynie około 20% a alkalizujących mniej więcej około 80%. W diecie zasadowej nie może brakować wody. Właśnie to jakie płyny będziemy spożywać jest także bardzo ważne, dlatego trzeba o tym pamiętać.

Jak zdrowo jeść?

Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Takim silnym odkwaszaczem dla naszego organizmu może być między innymi alkaliczna woda zjonizowana. Badania potwierdzają, że woda ta ma wysokie nasycenie wodorem i dzięki temu podobne właściwości jak woda ze źródeł leczniczych. Jeśli ktoś się zastanawia skąd brać taką wodę to wystarczy mieć domowy jonizator wody i bardzo szybko będzie można sobie taką zdrową wodę przygotować.

Otrzymana z takiego jonizatora woda będzie rzeczywiście świetnym produktem, wpływającym na nasz organizm jako antyoksydant. Będzie można w ten sposób opóźnić proces starzenia się organizmu, zmniejszy się ryzyko chorób nowotworowych. Woda będzie miała lepsze działanie przeciwutleniające niż sok z cytryny. To silny odkwaszacz organizmu, który idealnie rozpuszcza w organizmie kwaśne toksyny. Oprócz tego taka woda jest dla nas dodatkową formą tlenu dla organizmu i od tego zależy jak będą przebiegać w organizmie procesy życiowe, dlatego warto na to postawić i cieszyć się zdrowiem.

Autor

Karolina Pietrucha

Redakcja odkwaszamy.pl