Czy cytryna jest kwaśna?

Dziś kilka ciekawostek… Czy wiesz, że pH nie ma nic wspólnego ze smakiem?

Przykład – cytryna jest kwaśna, ale jej odczyn jest zasadowy, a więc owoc ten ma działanie alkalizujące. W przypadku innych cytrusów jest tak samo. Za kwaśny smak odpowiada po prostu niska zawartość cukrów, obecność witaminy C oraz soli różnych kwasów. Pomidory czy ananasy zawierają np. kwas cytrynowy; jabłka, pomidory i śliwki – kwas jabłkowy, a winogrona – kwas winowy. Truskawki i wiele zielonych warzyw jest źródłem kwasu szczawiowego.

Kiedy spalimy kwasy, o których mowa powyżej, w naszym organizmie powstaną zasady, które z kolei zalkalizują płyny ustrojowe.

A teraz coś dla fanów coca-coli – niestety, mimo iż jest słodka ma ona pH równe 2. Oznacza to, że jest silnie zakwaszająca (kwas solny w żołądku również ma taki odczyn).

Sól kuchenna

Co ciekawe, niektóre rodzaje soli kuchennych, np. Sól Ciechocińska, posiada wiele „zasadowych” pierwiastków sprzyjających odkwaszaniu organizmu. Dlatego też, woda z ogórków kiszonych z dodatkiem tejże soli jest dobrym sposobem na różne dolegliwości poalkoholowe. Podobnie działa krynicka woda Jan czy Zuber.

Nasz organizm do pewnego momentu potrafi samodzielnie bronić się przed wysokim zakwaszeniem wykorzystując tzw. bufor wapniowy. Chodzi o pobieranie wapnia z kości i zębów w celu neutralizowania kwasów. Oczywiście, organizm nie jest w stanie robić tego w nieskończoność bez skutków ubocznych takich jak choroby reumatoidalne czy osteoporoza.

Ograniczenie stresu

Zmiana diety

Chcąc znaleźć złoty środek na odkwaszenie organizmu, należy powiedzieć, że takowego nie ma. Istnieją różnego rodzaju proszki alkalizujące, jednak bez zmiany diety nie mogą one nic wskórać. Tylko i wyłącznie odpowiednie nawyki żywieniowe, unikanie alkoholu, zrezygnowanie z papierosów, a także ograniczenie stresu mogą prowadzić do lepszego funkcjonowania organizmu – powrotu do równowagi kwasowo-zasadowej.

Czy chude mięso jest takie zdrowe?

Dziś, szczególnie na zachodzie, panuje moda na odrzucanie tłustych mięs. Powstaje jednak pytanie – gdzie znajdziemy więcej otyłych – w USA (gdzie wszyscy spożywają kurczaka) czy może na Grenlandii, wśród Eskimosów, którzy prowadzą dietę wysoko tłuszczową?

I ostatnia ciekawostka… Drapieżniki, mimo tego iż spożywają jedynie mięso, nie mają zakwaszonych organizmów. Dlaczego? Zwierzęta te zjadają swoje ofiary w całości – łącznie z kośćmi, które są źródłem wielu alkalizujących mikroelementów.

Podsumowując, chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem zacznij zwracać uwagę na to co jesz. Spożywaj więcej warzyw i owoców. Nie rezygnuj z tłuszczów. Unikaj zaś słodyczy, alkoholu, napojów gazowanych oraz papierosów. Zadbaj o siebie!

Autor

Sylwia Zakrzewska

Redakcja odkwaszamy.pl