Odkwaszanie organizmu – sposób na choroby przewlekłe

Kiedy okazuje się, że złe samopoczucie bierze górę nad codziennością, trzeba poszukać przyczyny tego stanu. Najpierw decydujemy się na badanie krwi i moczu. Często okazuje się, że wyniki są dobre, a stan się nie zmienia.

Zakłócenie równowagi kwasowo-zasadowej

Prawdopodobnie przyczyną jest zakłócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Bez niej wszystkie procesy życiowe nie mogą zachodzić prawidłowo i nie można utrzymać zdrowia. Może się to skończyć przewlekłymi chorobami.

Zakwaszenie organizmu może być przyczyną następujących schorzeń: reumatyzmu, zawałów, nowotworów, migreny, cukrzycy, kamicy nerkowej, kamieni żółciowych, dny moczanowej. Zakwaszenie jest też przyczyną częstych bólów głowy, kręgosłupa, zgagi, biegunek. Można go upatrywać nie tylko u osób starszych, ale i u dzieci. Ok. 40. roku życia organizm może zacząć się buntować. Wtedy właśnie różne dolegliwości mogą stać się przewlekłe.

Dr Renate Collier propaguje terapię odkwaszającą. Mówi o tym, że należy spożywać przede wszystkim posiłki zasadowe. Jeśli pojawiają się jakieś problemy zdrowotne, trzeba zmienić sposób odżywiania: jeść mniej, powoli, dokładnie przeżuwać, nie jeść do syta, zjadać 3 posiłki w ciągu dnia. Terapia odkwaszająca jest całkowicie naturalna i ma dużo zalet. Przede wszystkim poprawia to samopoczucie i stan zdrowia oraz prowadzi do utraty wagi i wspiera odnowę psychofizyczną organizmu.

Odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie organizmu jest konieczne przy złym stanie zdrowia. Trzeba wtedy zmienić tryb życia oraz sposób odżywiania. Zmiany najlepiej wprowadzać natychmiast. Zmiany wydają się bardzo logiczne. Jeśli to, co jadło się do tej pory oraz jak się jadło, powodowało zły stan zdrowia, to wiadomo, że trzeba z tego zrezygnować.

Warto spojrzeć na to, co się na co dzień je oraz jak to wpływa na samopoczucie i zdrowie organizmu. Jeśli od razu zauważa się, że jakiś składnik pokarmowy czy produkt źle wpływa na samopoczucie i zdrowie, warto od razu z niego zrezygnować. Nawet, jeśli jest to potrawa ulubiona, ale szkodząca, to jej spożywanie nie będzie miało sensu, jeśli chodzi o zdrowie.

Zbilansowana dieta

Produkty kwasowe

Produkty, które mogą zakwasić organizm to: kawa, herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i produkty mleczne. Jeśli codziennie sporo się ich spożywa, prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Zły wpływ na organizm mają także alkohol, papierosy, stres, zbyt duży wysiłek umysłowy. Odkwaszanie polega na zrezygnowaniu z tych produktów przynajmniej na jakiś czas. Jednocześnie trzeba jeść więcej warzyw, ponieważ one odpowiadają za neutralizację kwaśnych produktów przemiany materii. To, czy jesteśmy zdrowi, w dużym stopniu zależy od prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Warto też zastosować oczyszczanie jelit oraz masaż brzucha czy chirogimnastykę i masaż odkwaszający.

Dieta podczas terapii

Odpowiednia dieta powinna się składać z warzyw gotowanych na parze. Ziemniaki i buraki warto przygotowywać w łupinach. Dobrze wprowadzić do diety twarde: marchewkę, pietruszkę, selera, brokuły, pora, pasternaka, cukinię. Oprócz tego sałatę czy kiszoną kapustę. Do tego zioła i zieleninę. Warto zacząć używać oleju lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek, nasion słonecznika, dyni, migdałów, orzechów, suszonych owoców. Owoce powinny być zjadane przed warzywami. Powinno się oprócz tego pić zioła, kwas buraczany, soki owocowe, wywary z warzyw. Ważne też, aby posiłki jadać w określonych, stałych porach. Jest to odpowiedzialne za właściwe trawienie i ogólnie pojęte zdrowie. Śniadanie powinno się jeść między 7 a 9, obiad między 13 a 15, kolację nie później niż o 18.

Autor

Monika Rymanowicz

Redakcja odkwaszamy.pl