Jak zdrowo odkwasić organizm?

Moda sprawdzanie produktów zasadowych i kwasowych obecnie jest coraz bardziej zauważalna. Czy będzie to tylko moda czy sposób na styl życia? Gorsze samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy, problemy ze skórą. To bardzo często się u nas pojawia. Przyczyn szukamy w przesileniu wiosennym, nadmiarze obowiązków czy stresującej pracy.

Oczywiście wiele osób mówi sobie, że od poniedziałku zaczynamy dbać o siebie, wcześniej spać i więcej ćwiczyć. Ostatnio jednak zaczynamy inaczej tłumaczyć to nasze złe samopoczucie. Pojawia się stwierdzenie, że problemem będzie zakwaszenie organizmu, które wynika z produktów, które wpływają na obniżenie pH krwi. Wystarczy więc zmienić swoją dietę i zacząć dbać o to, by krew była lekko zasadowa.

Kwaśne i zasadowe

Zakwaszony organizm równa się kłopoty i dlatego takie tłumaczenia wydają się być logicznymi. Co będzie nas zakwaszać? Między innymi słodycze, tłuszcze, mleko, jaja, ryby, mięso, kawa, alkohol, słodkie napoje. Wystarczy wyeliminować je z diety i w ten prosty sposób będziemy się lepiej czuć?

Nie do końca tak będzie. Problem jest bowiem dużo szerszy. Nie trzeba definitywnie z czegoś rezygnować. Różne produkty mają cenne dla nas składniki, trzeba jednak dobrać odpowiednio proporcje. Najważniejsze procesy w organizmie odbywają się na poziomie komórkowym. To do komórek razem z krwią docierają składniki odżywcze, toksyny, które mogą wpływać na nasze funkcjonowanie. Organizm jest jak układ naczyń połączonych i reakcje odbywają się tam na zasadzie naczyń połączonych. Gdy nasz jadłospis będzie monotonny i źle ułożony to zakwaszenie będzie wpływać na nasze samopoczucie oraz kondycję włosów i skóry.

Oczyszczenie organizmu

Zła dieta czy choroba?

Prawidłowy zakres pH znajduje się na poziomie nieco powyżej 7. Gdy będzie mniejszy można mówić o kwasicy, przy większym o zasadowicy. W przypadku zaburzeń związanych z kwasicą nasz organizm zaczyna mieć poważne problemy. Początkowo sam chce walczyć z tymi zaburzeniami i neutralizować wpływ kwasów. Jednak z czasem organizm już sobie z tym sam nie radzi. Przyczyn, które powodować mogą oznaki zakwaszenia jest wiele, dlatego trzeba umieć rozważyć te wszystkie istotne kwestie, o których trzeba pamiętać. W takiej sytuacji dobrze będzie wykonać rzeczywiście dokładne badania, które pozwolą ocenić czy problem zakwaszenia akurat nas będzie dotyczył.

Złoty środek

Są osoby, które podchodzą do tego sceptycznie i uważają, że odkwaszenie to tylko moda żywieniowa. Jednak specjaliści, lekarze chcą nam wyraźnie pokazać, że kwasica prowadzić może do dolegliwości bardzo ważnych takich jak osteoporoza czy kamica nerkowa, organizm będzie bowiem znacznie osłabiony.

Dlatego właśnie warto zdecydować się na zmianę żywienia i stylu życia. Rozpoczynamy większą ilość treningów i przede wszystkim zmieniamy swoje jedzenie na takie, które będzie dużo właściwsze. Duża ilość warzyw i owoców jest dla nas bardzo cenna i te elementy trzeba włączyć. Warto pamiętać, że to tych składników zasadotwórczych musi być więcej, nawet 80% w stosunku do 20% składników kwasowych.

Autor

Monika Rymanowicz

Redakcja odkwaszamy.pl