Uciec przed zakwaszeniem

Na zakwaszenie organizmu a więc zaburzenie w równowadze kwasowo – zasadowej cierpieć będzie około 80% Europejczyków. Powoduje to osłabienie, większą podatność na infekcję, senność, problemy ze skórą czy włosami. Może prowadzić do biegunek.

Do zakwaszenia organizmu będzie dochodzić dlatego, że spożywamy zbyt wiele składników kwasotwórczych. Nasz krew naturalnie ma lekko zasadową formę, poziom pH nieco ponad 7. Problem będzie się pojawił w momencie, gdy ten poziom pH spada i jest więcej składników zakwaszających. Oczywiście organizm stara się z tym jakoś w miarę możliwości walczyć, ale w pewnym momencie własnymi środkami nie jest w stanie sobie poradzić i zaczynają się problemy zdrowotne.

Przyczyny zakwaszenia organizmu są różne. Mogą to być składniki pokarmowe jakie będą przez nas spożywane jak i też brak aktywności fizycznej, dużo stresu, siedzący tryb życia. To wszystko razem połączone będzie powodować problemy z zakwaszeniem. Jeśli chodzi o to co jemy na zakwaszenie wpływają takie produkty jak:

  • jaja,
  • mięso,
  • wędliny,
  • ryby,
  • sery,
  • produkty zbożowe,
  • polerowany ryż,
  • tłuszcze,
  • słodycze,
  • słodkie napoje gazowane,
  • kawa, czarna herbata, alkohol.
  • Jeśli chodzi o działanie alkalizujące można liczyć na produkty takie jak:
  • kasza gryczana i jaglana,
  • surowe mleko i śmietana,
  • warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor),
  • większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny),
  • migdały.

Produkty zakwaszające

Trzeba zwracać uwagę na to, że zakwaszające składniki wcale nie muszą być w smaku kwaśne. Jeśli chcemy unikać zakwaszenie trzeba systematycznie zmieniać swoją dietę na rzecz składników alkalizujących, których powinno być w diecie około 80%. Natomiast tych kwasotwórczych wyłącznie około 20 procent. Jeśli chcemy sobie z tym poradzić trzeba unikać produktów wysokoprzetworzonych. Warto zamiast tego dbać o to, by jeść dużo świeżych warzyw i owoców. Oczywiście na nasz organizm dobrze będzie działać dieta, ale oprócz tego trzeba również myśleć o tym, by mieć odpowiednią dawkę ruchu i czasu spędzonego na świeżym powietrzu. Wtedy będziemy czuć się lepiej i łatwiej będzie zniszczyć nadmiar kwasów.

Jeśli w organizmie występować będzie nadmiar kwasów na początku jest on składowany w tkance łącznej, jednak ona ma swoje ograniczenia, nie poradzi sobie ze wszystkimi kwasami. Dlatego upośledzone będzie funkcjonowanie naszego organizmu a to dalej będzie prowadzić do problemów ze zdrowiem. Zaczną się w naszym organizmie gromadzić takie składniki, które będą wpływać na pogorszenie naszego samopoczucia. Zakwaszenie wpływać będzie na autonomiczny układ nerwowy. W związku z tym ogólnie nasze samopoczucie będzie się zdecydowanie pogarszać i trudno będzie sobie z tym poradzić.

Rozmiar problemu, który będzie związany z zakwaszeniem może być tak naprawdę poważny. Niestety typowa dieta będzie się opierać właśnie na produktach zakwaszających i dlatego właśnie jest to aż tak poważny problem we współczesnym świecie. Jeśli tylko coś będzie działo się z naszym organizmem rzeczywiście warto zacząć myśleć o odkwaszaniu.

Autor

Monika Rymanowicz

Redakcja odkwaszamy.pl